De gierzwaluw

Remco Daalder

Gierzwaluwen eten in de lucht, ze paren in de lucht, ze zoeken al vliegend hun nestmateriaal bij elkaar en ze slapen in de lucht, op twee kilometer hoogte. Elk jaar vliegen ze vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika negenduizend kilometer naar het noorden om net dat ene dak in de Kinkerbuurt in Amsterdam te vinden waar ze vorig jaar ook zo fijn hebben gebroed.

Remco Daalder gaat op zoek naar de geheimen van de gierzwaluw, en komt daarbij vele kleurrijke mensen tegen. Een Engelse plattelandsdominee uit de achttiende eeuw, een bezeten onderzoeker uit Oxford, activisten, politici, rasechte Amsterdammers die met hart en ziel hun vogels beschermen en moderne wetenschappers die met webcams en geolocators de geheimen van de gierzwaluw ontrafelen.

Voorjaar 2014 is bij Uitgeverij Atlas Contact een nieuwe vogelserie van start gegaan. Elke auteur in de serie beschrijft een vogelsoort en onderzoekt zijn rol in de geschiedenis in de wereld. De auteur voert gesprekken met wetenschappers en verwerkt prachtige anekdotes. Het belang van mythologie, religie en wetenschap wordt beschreven, evenals de impact van klimaatveranderingen en de invloed van de mens op het voortbestaan van de soort. Ook voedsel, paring, broedtijd, overleving, sterfte en trek komen uitgebreid aan bod.

€ 25,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045022239
Pagina's
208
Type
Paperback / softback
Afmeting
218 mm x 148 mm x 16 mm
Gepubliceerd
december 2021
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Serie
De vogelserie - 2


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

Het is een zeldzaamheid: een boek over één diersoort dat sprankelend en met humor is geschreven. - Roots

Het leest als een avonturenroman, waarvan de afloop nog lang onbekend zal blijven. - Vogeldagboek.nl

Een boeiend boek, zelfs als u totaal niets voor gierzwaluwen of andere vogels voelt. (...) Voor u het weet, zit u dit boek over een piepklein vogeltje te lezen als was het de nieuwste thriller van Aspe. Liefst in uw tuin, met gierende gierzwaluwen boven uw hoofd. Petje af voor zoveel vakmanschap! - Plus Magazine.be

Daalder tekent in een zeer aangename schrijfstijl allerlei wetenswaardigheden over deze stadsvogels op.  - Bionieuws

Een zeer interessant boek, waar Remco Daalder, als schrijver, en Atlas Contact, als uitgever, mee gefeliciteerd kunnen worden. - Henk Dorgelo, Ratelaar

Hij schrijft als een pianist die meteen de juiste toon aanslaat. - Hilbrand Rozema, Nederlands Dagblad