De Turkse tortel

Hay Wijnhoven

De Turkse tortel van bioloog en kunstenaar Hay Wijnhoven is een prachtige monografie over deze Turkse duivensoort. Hun grijsbeige verenkleed valt niet erg op. Toch zal iedereen ze wel eens gezien of gehoord hebben, die slanke duiven met het zwarte halskraagje en hun robijnrode kraalogen. Van oorsprong leven ze op de savanne in India. De Ottomanen brachten ze naar Turkije en van daaruit begonnen ze rond 1930 Europa te ontdekken. In amper twintig jaar vlogen ze van Istanbul naar de IJsselmeerkust en groeiden ze explosief in aantal. Maar de opmars is geenszins gestuit! Vogelliefhebbers in de Verenigde Staten en Canada melden nu de aankomst van Turkse tortels op hun voederplank. Geen vogel heeft ooit zo snel de wereld veroverd. Wijnhoven lokte ze met voer naar zijn tuin, begon schetsen te maken, las de wetenschappelijke literatuur en raakte verslingerd aan deze duiven.
€ 22,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045040363
Pagina's
208
Type
Paperback / softback
Afmeting
217 mm x 146 mm x 17 mm
Gepubliceerd
oktober 2019
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Serie
De vogelserie - 17


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Wijnhoven heeft niet alleen een monografie geschreven met talloze feiten over de Turkse tortel en aanverwante duifjes (in totaal driehonderd soorten duiven op onze aardkloot). Hij heeft veel onderzoek gedaan vanuit eigen tuin en op diverse plaatsen in de wereld en die persoonlijke ervaringen, met veel eigen tekeningen, geven zijn tortelbiografie een heel eigen karakter. (…) Als je zo’n boek leest over de opkomst en het verval van een diersoort, met een mix van feiten en persoonlijke belevenissen, gaat niet alleen het betrokken diertje maar heel de natuur sterker voor je leven. Stemt je ook tot nadenken over de bedenkelijke rol van de mens in dit ondermaanse. Hay Wijnhoven heeft niet alleen de Turkse tortel maar ook de menselijke rol ten opzichte van vogels intrigerend beschreven.’ – Adri de Groot op Vogeldagboek.nl

‘Naast informatie over herkomst, aantal en leefwijze, illustreren potloodschetsen in zwart-wit van eigen hand zijn verhaal dat eveneens doorvlochten is met anekdotes uit zijn jeugd. Het geeft het boek een heel eigen karakter en maakt het een waardevolle aanvulling op de vogelreeks van Atlas Contact. ‘ - Bionieuws

 ‘Met warmte en gevoel voor poëzie beschrijft Hay Wijnhoven de oorsprong en opkomst van de duif met het zwarte halsbandje, door Wijnhoven weergegeven met veel eigen tekeningen,’ schreef Jean-Pierre Geelen.