De kleine De Beauvoir

Marja Vuijsje

haar baanbrekende de tweede sekse samengevat

Met De kleine De Beauvoir geeft Marja Vuijsje in kort bestek weer wie Simone de Beauvoir was en wat de kern van diens bijzonder invloedrijke boek De tweede sekse is. ‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw.’ Dit is de bekendste zin uit het beroemde boek van filosofe, schrijfster en feministe De Beauvoir. Haar in 1949 verschenen De tweede sekse is een vlammend pleidooi voor verbetering van de positie van vrouwen, voor de onafhankelijkheid van de vrouw. Schrijfster en boek werden een belangrijke inspiratiebron voor de tweede feministische golf. Tot op de huidige dag geldt het als een iconisch boek over de bevrijding van de vrouw, er wordt dikwijls naar verwezen en in de afgelopen jaren is er duidelijk hernieuwde belangstelling voor deze oertekst van het feminisme. Marja Vuijsje, begenadigd schrijfster, behorend tot de generatie van de tweede feministische golf is lezer en herlezer van het oeuvre van De Beauvoir en van De tweede sekse in het bijzonder.
€ 11,99 Hardback Op voorraad
ISBN
9789045037936
Pagina's
96
Type
Hardback
Afmeting
187 mm x 122 mm x 12 mm
Gepubliceerd
september 2019
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact
Serie
Kleine boekjes - grote inzichten


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Vuijsje beschrijft in haar inleiding ‘de familie’ rond Sartre en De Beauvoir. De twee filosofen waren er vanuit hun existentialisme van overtuigd dat mensen (vrouwen en mannen) absoluut vrij (moeten) zijn, op het vlak van werk, op intellectueel vlak en op seksueel vlak. Dat een feministe als Vuijsje het niet kan nalaten de seksuele vrijheid in de groep neerbuigend te omschrijven als iets wat ‘toch ook gepaard ging met existentiële droefenis, zowel bij de minnaressen en minnaars die werden versleten als bij De Beauvoir zelf’, mag een stoot onder de gordel heten.’ – Sofie Messeman, Trouw